Akıllı Fabrikayı Oluşturan Yeni Teknolojiler
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Akıllı Fabrikayı Oluşturan Yeni Teknolojiler

Elektronik, robotik ve IIoT'den 3D baskıya ve lazer markalama ve kazımaya kadar üretimdeki değişiklikleri etkiliyor.


Lazerler, çeşitli şekil, boyut ve miktarlardaki parçaları markalamanın etkili bir yoludur.



Henüz tüm fabrikalar, otonom robotların bir fabrikayı işgal ettiği ve ışığa hiç ihtiyaç duymadığı ışıksız üretim yoluna karanlıkta işleyen makinelerin sıralanarak çalıştığı bir düzende değil. Bilim kurgu filmi veya bir ütopya gibi de olsa pek çok teknolojinin modern bir fabrikanın çalışma şeklini ve ürünleri oluşturma biçimini değiştirmediği ve etkilemediğini söyleyemeyiz. Nesnelerin endüstriyel internetinden (IIoT), 3D baskıya, robotiklere, endüstriyel lazerlerin artan kullanımına kadar, yeni teknolojileri bir fabrikaya entegre ediliyor ve üretimi daha otonom, daha ucuz ve daha verimli hale getiriyor.


IIoT, modern fabrika için oyunun kurallarını değiştiren bir unsur olarak görülüyor. Birbiri ile iletişim kurabilen sistemleri olan fabrikalar, üretim sürecindeki neredeyse her şeyi izleme ve kontrol etme yeteneğine sahiptir ve uzaktan yönetilebilir hale gelmekte. Bu bağlantı otomasyonu hızlandırırken imalatın bilişsel analizi ile öğrenen makine mantığı ile büyük bir veriden yararlanmasını sağlayarak çeşitli cihazlar için verimli üretim ve ekipman bakımı ve kullanımının optimizasyonu hakkında çok daha etkin kontrolü sağlamakta. Genel sonuç, hem kalite güvencesini artıran hem de maliyetleri azaltan etkili fabrika yönetimidir. Pazar araştırma firması Gartner'a göre 2020 yılına kadar IIoT teknolojisi, bu cihazları oluşturmak için endüstriyel alanda IIoT kullanımı da dahil olmak üzere yeni ürün tasarımları için tüm elektronik cihazların kullanımının yüzde 95'ine dahil edilecek.


Lazerin ürünleri belirli bir kod veya kimlikle işaretleme yeteneği, akıllı bir fabrikaya katma değerli özellikler getirir ve malzemelerin sahteciliğini önlemenin bir yoludur.


3D baskı, neredeyse her tür cihaz veya ürünü ucuz bir şekilde üretme yeteneği sayesinde son birkaç yılda büyük ilgi topladı. Bir süre için başta 3D baskı, plastik malzemeyi katman katman basmakla sınırlıydı. Bununla birlikte, teknoloji, yedek otomotiv parçaları, uçak kanatları, beton köprüler, konutları ve çok daha fazlası gibi uygulamalar için metal, beton ve diğer malzemeleri yazdırma kapasitesine sahip 3B yazıcılar gelişti. Hatta tüm gün ve gece çalışabilen, insan işçileriyle cihazları ve parçaları çalıştırırken minimum etkileşime sahip olan 3B yazıcı merkezleri kuruluyor.


Fabrikalarda robot kullanımı son beş yılda önemli ölçüde arttı. Artık fabrika zeminlerinde, üretim depolarında ve lojistikte sıklıkla kullanıma girdiler. Şu anda, ortak bir hedefe doğru insan işçilerle el ele çalışan ortak robotlara veya 'cobot' denilen robotik kollara vurgu yapılmaktadır. Bazı cobot'lar, kaynak veya devre kartı kalıplama veya elektronik bağlantı gibi görevler için kullanılabilen sadece mekanik kollardır; diğerleri ağır yük kaldırabilen ve hatta yemek pişirebilen daha büyük makinelerdir. MIT tarafından yapılan yeni bir araştırma, bir fabrikada bir insanla çalışan bir robotun, tek bir robottan veya tek başına çalışan tek bir insandan daha verimli olduğunu gösterdi. Çalışma ayrıca bu senaryonun verimsizliği yüzde 85 oranında azalttığını buldu. Akıllı fabrikalar, insanları tehlikeli veya tehlikeli görevleri yerine getirme ihtiyacından kurtarmak için cobot kullanımına yöneliyor, ancak aynı zamanda robotların insan işgücünün yerini tamamen almasını engelliyor. Hâlâ benimsemenin erken aşamalarındayken, cobot'ların imalat sektöründe yıkıcı fırsatlar yaratması bekleniyor.


Lazer kazıma, barkod tarayıcıları, RFID tarayıcı veya diğer envanter izleme araçlarıyla kolayca okunabilen yüksek kaliteli markalar oluşturabilir.


Bu arada, imalatta endüstriyel lazerlerin artan kullanımı, lazer malzeme işleme, lazer mikro işleme, lazer markalama ve lazer kazıma gibi uygulamalarda görülebilir. Lazer teknolojisi, fabrikalara yarattıkları ürünlere katma değer sağlama yeteneği kazandırır. Örnekler arasında özel isimlerin veya logoların kazınması; birden fazla ürünü aynı anda barkodlama; sahteciliği önlemek için kimlik işaretleri eklemek; ve çıplak metaller, kaplanmış metaller, eloksallı metaller ve kaplanmış metaller gibi bir dizi malzeme üzerinde çeşitli lazer markalarının üretilmesi. Her durumda, iş inanılmaz derecede ince ayrıntılarla yapılabilir.


Lazer kazıma aynı zamanda seri numaraları, tarih / zaman bilgilerini, parça numaraları, bileşen etiketleri, veri matrisi kod işaretleri, markalama ve sektöre özel kodlar ekleme yeteneği sayesinde fikri mülkiyetin korunmasına da yardımcı olur. Her durumda olabilecek yüksek kaliteli bir markalama sağlar. Akıllı bir fabrika için hayati önem taşıyan barkod tarayıcıları veya diğer envanter izleme araçları tarafından da kolayca okunabilir. Ek olarak, lazer sistemleri bir fabrika ağına IIoT'nin bir tezahürü olarak bağlanabilir ve sistem bakımı, izleme, çalıştırma, uzaktan sorun giderme ve ürün desteği için yeni olanaklar sunar.


Lazer kesim ve kazımayı fabrikanıza nasıl entegre edeceğiniz hakkında daha fazla bilgi için, aşağıdaki numaradan bizi arayarak başvura bilirsiniz.


Telefon: 0212 320 26 60 pbx


www.carepromo.com


58 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page