Antares Pantograf ve Router Uçlarında Uç Seçimi nasıl yapılır?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Antares Pantograf ve Router Uçlarında Uç Seçimi nasıl yapılır?

Antares, gravür ve tabela endüstrileri için pantograf, router ve cnc uçları üreticisidir. Kaliteye, hizmete ve yeniliğe olan ilgisi sektörün lideri olarak itibar kazandırmıştır. Ürün yelpazesinde, hem manuel hem de bilgisayarlı olarak neredeyse her tür gravür makinesini barındıracak eksiksiz bir uç çeşidini içermektedir. Üstten yüklemeli uçlara sahip makineler için 1/8 ", 11/64", 1/4 ", 6 mm ve 4 mm takımlar bulunmaktadır. Pensli miller için takımlar 1/16" ile 1 "arası çaplarda mevcuttur ve 2 mm'den 10 mm'ye kadar metrik boyutlarda ürünleri bulunmaktadır.


Ürün yelpazemizin çoğu hem Mikro grain Karbür hem de Yüksek Hız Çeliği olarak mevcut olup pek çok pantograf ve router cihazı için geniş bir yelpazede uçları bulunmaktadır.




Antares uçlarda farklı tür malzemeler için farklı türde uçlar ve uçları belirten kodlamalar bulunmaktadır. Peki bu kodlar nedir ? Uç seçiminde ne anlama gelmektedirler?



Antares uçlar, her tür malzeme için çeşitli şaft çaplarında ve uzunluklarında üretilmektedir. Gravür ihtiyaçlarınızı karşılamak için, kesici uçlarımız titiz spesifikasyonlara göre üretiyoruz. Kazınacak malzeme için uygun kesicinin kullanılması çok önemlidir. Yumuşak malzemeler için bilenmiş uçlar Plastik gibi malzemeler, daha sert malzemeleri kazımak için kullanılırsa hızla matlaşır. Tersine, metaller için bilenmiş kesiciler daha yumuşak malzemelerde optimum sonuçlar vermeyecektir.


​Standart Malzeme Sınıflandırmaları:

ACR: Akrilik (Plexiglass®, Lexan®-)

BAL: Pirinç, Alüminyum, Yumuşak Metaller

FLX: Esnek ABS, Lazer veya pantograf plakaları (Rowmark®, Acryplast®, vb.)

PHN: Fenolik (Formica®, Fiberglass®)

SSS: Paslanmaz Çelik, Çelik, Sert Metaller


Genelde pantograf kullanıcıları Rowmark pantograf plakaları, Acryplast pantograf plakalarını kazıyıp kesmek içi FLX çeşidi uçları sıklıkla kullanmaktadırlar. Birde kişiye özel ürün markalama için Elmas (diamond) uçlar sıklıkla kullanılmaktadır. Antares uçların üzerinde yer alan harf kısaltmaların ne anlama geldiğini açıkladıktan sonra diğer önemli bir husus olan uç çapına değinmek istiyoruz.



Antares'de farklı çap uç kullanan pantograf ve router cihazlarına uygun uçlar da bulunmaktadır.


Aşağıdaki tabloda uç çaplarını görebilirsiniz.

Antares Uç çapları Tablosu


Vision Pantograf sistemi gibi pek çok günümüz pantograf üreticileri uç çapı olarak 11/64" (4.36 mm) çap uçları tercih etmektedir.


Uç çaplarının nasıl tercih edildiğini öğrendikten sonra pantograf ucu seçiminde en önemli konu olan istenilen gravür çizgi kalınlığı için nasıl uç seçimi yapılacağına değineceğiz.




Aşağıdaki grafik, tek satır için en sık kullanılan harf yüksekliği / uç genişliği kombinasyonlarını göstermektedir. Tek hat karakterler kazınırken, harflere ulaşmak için orantılı harf yüksekliğinin kesim genişliğinin yaklaşık olarak %12'si büyüklüğünde uç seçilmedir. Örneğin: 1/2 "(0,50") harf kazıma için %12 strok 0,060 "; (0,50" ×% 12 = 0,060 ") uç olmalıdır. Uç kalınlığı .005 kalınlıktan başlayarak .005" artarak maksimum .250" kadar farklı boyutlarda mevcuttur.

İstenilen harf kalınlığı / Uç strok genişliği


Antares uçlarda üzerinde yer alan tercih edilmesi gereken son etkeni de böylece açıklamış olduk. Antares uçlar makineler göre farklı çaplarda, malzemeye göre farklı özellikte ve istenilen gravür çizgisine göre farklı kalınlarda olmak üzere 3 değişkene göre üretilip satılmaktadır. Uç üzerinde bu üç değişkenin yazılmaktadır.




Standart Uçlar :

Plastikleri ve metalleri kazımak için en sık kullanılan uçlarımız. Daha temiz kesimler ve kalıcılık sağlamak için özel MicroEdge® kaplamamız ile Mikro granül karbürden daha uzun süre daha keskin uç. Standart kesim uçları, plastikler için 30 ° yan açılı ve 40 ° metaller için yan açı verir.




Çeyrek Yuvarlak Uçlar (Quarter Round Cutters) :

Daha fazla talaş boşluğu sağlayan standart bir yarım yuvarlak kısma dik ikinci bir yarıklı bir uçtur. Paslanmaz çelik, akrilik ve akrilik gravür gibi birçok uygulama için etkilidir. Daha fazla talaş boşluğu gerektiren yumuşak malzemelerde kullanlır. Ayrıca karakterleri ve şekilleri kesmek için de yumuşak malzemede iyi sonuçlar verir.



Parlatıcılar (Burnishers):

Parlatma, vernikli pirinç veya alüminyum gibi kaplanmış malzemeler üzerinde çıplak metali ortaya çıkarmak için kullanılan bir yüzey markalama tekniğidir. Parlatıcıların malzemeyi derinlemesine oyması ve kesmesi amaçlanmamaktadır. En iyi sonuçlar şu şekilde elde edilir: çok hafif iğ basıncı ve bir parlatma ataşmanı kullanarak. Çeşitli uç genişliklerinde mevcuttur . En çok kullanılan türü elmas uçlardır.


Profil Uçları (Profilers):

Profilleme ucu dar bir kesme açısına sahiptir ve ince detay kazıma ve kesim için etkilidir. Hafif bir eğimin olması istenilen işler için uygundur. Profiler üzerindeki standart açı 15 ° 'dir. Önerilen Mevcut en küçük paralel ucun çok geniş veya çok kırılgan olduğu uygulamalarda kullanılırlar. Standart uç genişlikleri .005 "ila .060" aralığındadır. Daha büyük uç boyutları mevcuttur.


Paralel Uçları (Parallel Cutters):

Standart bir uç açılı veya "V" kesime sahip iken Paralel bir uç, düz kenarlı ve düz dipli bir kesim oluşturacaktır. Önerilen en küçük uç boyutu .060" dir. Biz kesicinin derinliğinin genişliğin % 150'sini geçmemesini tavsiye ediyoruz.



Kesici Bevelers Uçlar (Cutter-Bevelers):


Tek seferde kesim işleminde hem kesim hem de pah adını verdiğimiz eğimi verir. Kesici-Beveler, paralel bir kesme kenarına sahip iken üst kısımda pahlı bir kesim kanalı oluşturur. Açılı kenar, bir derinlik için 45 ° eğim üretir. Malzeme kalınlığının 1 / 3'ü ile 1/2 arasında.



Ballnose Uçlar (Ballnose):

Düz taban yerine yuvarlak tabanlı bir kesim oluşturan yuvarlatılmış uçlu bir kesim ucudur. Paralel kesici (düz kenarlar) veya konik kesici (açılı kenarlar) olarak mevcuttur. Bu kesiciler akrilikte ters gravür ve 3 boyutlu gravür için son derece etkilidir. Paralel Ballnose kesiciler, 0,060 "'den tam şaft çapına kadar mevcuttur.



ADA Braille Noktalama Uçları :

Engelli Amerikalılar Yasası (ADA), markalama endüstrisine katı düzenleyici standartlar koydu. Bu uçlarda ADA Braille noktalarını kesmek ve Kesik Harfler yapmak için araçlar sunuyoruz. Braille Nokta kesici, arka plan malzemesini yönlendiren ve Braille noktalarında yuvarlak üstleri oturmak için delikler açan uçtur.




ADA Cut-Out Harf Kesici :

Cut-Out Letter aracı, yükseltilmiş harfler oluşturmak için kullanılan 22 ° kesme açısına sahip çeyrek yuvarlak bir araçtır ve Engelli Amerikalılara (ADA) göre plastik kaplama malzemeler için kullanılır.






Kırlangıç Uçlar :

Sürgülü dizin panoları gibi uygulamaları için plastikte açılı alt kesim (kırlangıç kuyruğu) yapmak için uç. 15 ° eğim oluşturur. Açıklama şeritlerini kesmek için, 15 ° Profilleme kesicisinin kullanılır.




Geniş Kesici Uçlar :

Sap çapından daha geniş kesen kesiciler. 1/8 "sap çapına sahip kesiciler ve 11/64 ", .250" genişliğe kadar kesimler üretebilir. 1/4 "kesiciler, .500" genişliğe kadar kesebilir. Geniş Kesim uçları yalnızca plastik kazımak içindir. Milin altından yüklenirler ve azaltılmış motor hızı ve ilerleme hızı ile kullanılır.



Konik ve Kenar Kesici Uçlar (Bevel / Border Cutters) :

Eğim verme, çoğunlukla bir plaka üzerinde eğimli bir kenar oluşturma işlemidir. 30 ° veya 45 ° kesici ve bir pah açma için kullanılmaktadırlar. 45 ° kesme açısı en popüler seçimdir. Çünkü daha fazla çekirdek malzeme açığa çıkararak belirgin bir kesim oluştururlar.



CleanCut® Kesici Uçlar :

CleanCut® kesiciler, kesme kenarının arkasında ekstra bir taşlama ile tasarlanmıştır. Sonuç, uç zayıflamadan geleneksel kadar güçlü bir araçtır. Yarım yuvarlak uç, yine de çeyrek yuvarlak alete benzer açıklığa sahiptir. Bu uç aşağıdakiler için etkilidir: standart açılı uçlar ile kesilmesi zor olan daha yumuşak malzemelerin gravürlenmesi. CleanCut® uçlar standart, çeyrek tur, profil veya paralel bileme stillerinde mevcuttur.



Elmas (diamond) Uçlar :

Pirinç, alüminyum v.b. materyal üzerine çizip parlatarak markalama için tasarlanmış elmas uç dönmeyen uç türüdür. Standart elmas 120 ° uca sahiptir, diğer açılar da mevcuttur.

• Epoksi kaplı kalemleri markalamak için özel 90 ° elmas uçlar da mevcuttur



Dönen Elmas (diamond) Uçlar :

Özellikle cam kazıma ve markalama için kullanılan uç renkli alüminyum üzerinde de etkilidir. Standart uç boyutları .005 "artışlarla .005" ila .030" arasında değişir. Daha büyük uç boyutları mevcuttur.


• Epoksi kaplı kalemlerde kullanım için özel döner elmas da mevcuttur.




Yüksek Hız Çeliği Uçlar :


Yüksek hız çeliğinden üretilen gravür uçları. Bu uçlar karbür kadar dayanıklı değildir ancak derin, ince kesimler gibi daha fazla uç esnekliği gerektiren uygulamalarda etkilidirler. Ayrıca daha dar açılara sahip bir HSS kesici ve özellikle gravür için .010" uç sunuyoruz. "SLS" kodunu belirtin.



SpiralFlute® Uçlar :


Antares SpiralFlute® uçlar, bir gravür kesici ile bir RouterMill® arasında bir melezdir. Onlar standart bir gravür ucu ile aynı kesme özelliklerini sağlarken, yivli bir aletin gücünü barındırırlar. Bu ekstra güç, paslanmaz çelik gibi malzemeler daha zor koşullarda olağanüstü iyi performans gösteren bir uç üretir. Bu takımlar, nispeten yavaş iş mili hızı (yaklaşık 8.000 ila 9.000 rpm), yavaş ilerleme hızları ve kesme sıvısı ile en iyi sonuçları verir. SpiralFlute® Kesiciler daha ince bir metalürjik yapıya sahip özel bir karbür sınıfından üretilmiştir. Mikro taneli karbürdür. Bu karbür, en iyi kenar tutuşu ve en keskin kesme kenarlarını sağlarken talaşlanmayı büyük ölçüde azaltır.



RouterMills® Uçlar:


Antares RouterMills®, modifiye edilmiş parmak freze ve yönlendirici bit teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. Daha yüksek hızlarda ve tipik olarak daha düşük torkta çeşitli malzemelerde hızlı, temiz, düz duvarlı kesimler üreten gravür makinesi uçlarıdır. Bu uçlar, kesilen malzeme ve aletin boyutuna bağlı olarak bir, iki veya üç kanallı olarak mevcuttur. RouterMills® 1/8 "× 4-1 / 2", 11/64 "× 6-1 / 2" ve 1/4 "× olarak mevcuttur. Neredeyse tüm gravür makinesi millerine uyacak şekilde 6 - 1 / 2" boyutlarının yanı sıra metrik ve çoğu spindel boyutlarına uygun olarak bulunurlar. RouterMills® Paralel uçlardan çok daha güçlüdür. Uçlar karmaşık şekilleri ve diğer uygulamaları kesmek için son derece iyi çalışırlar.





Ballnose RouterMill®


RouterMills® ayrıca yuvarlak uçlu seçeneği de mevcuttur. Yuvarlatılmış uç, 3 boyutlu uygulamalar için yüzeylerde pürüzsüz yüzeyler oluşturmak için idealdir. Ballnose RouterMills®, şaft çapının yarısından tam genişliğine kadar uç boyutlarında mevcuttur. Bu uçlar yalnızca iki kanallı olarak mevcuttur. Ancak daha yumuşak malzemelerde Tereyağı tahtası ve yumuşak plastiklerin yanı sıra akrilik ve pirinç gibi daha sert malzemelerde de etkilidir.




Değiştirilebilir Uç RouterMills®


Değiştirilebilir Uçlu RouterMills®, bir çelik şaft ve değiştirilebilir bir mikro tanecikli karbür uçtan oluşur. Böylece sahip standart RouterMills® ile aynı kesme özellikleri, ancak daha düşük maliyetle ne zaman bir aşınma veya kırılma olursa değiştirilebilir. Bu uçlar, şekilleri kesmek için idealdir. Uçlar .060 ", .090" ve .125 "uçlarda mevcuttur. Değiştirilebilir Uç RouterMills® yalnızca 1 FLUTE aracı olarak mevcuttur ve yalnızca plastik malzemelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.




Özel Uçlar:


Yüz Kabartmalı Elek Kesiciler / Kesiciler - Özellikle yumuşak malzemeleri kesmek için ek yüz kabartmalı kesiciler, mylar ve şablonlar.


Piramit Kesici - Özellikle epoksi kaplı kalemler için döner karbür kesici. Piramit tasarımı uç kırılmayı önlemeye yardımcı olur. Krom, çelik, altın vb. İçin uygun değil. En iyi sonuçlar için yaklaşık 1/16 " karakter yüksekliğine sahip tek satırlık genişletilmiş yazı tipi kullanın.


Vinil Kesme Bıçakları - Anagraph®, GCC®, Gerber®, Graphtec® dahil olmak üzere popüler plotterlerin çoğu için bıçaklar, Ioline®, Mimaki®, Mutoh® ve Summagraphics®.


Conta Kesiciler - Çinko conta kalıplarını kesmek için özel olarak bilenmiş yüksek hızlı çelik kesiciler. Standart uç boyutu .010 "dir. Pirinç conta kalıplarını kesmek için özel olarak bilenmiş karbür kesiciler de mevcuttur.


Bilenmiş Kesiciler - Bilenmiş kesicilerimiz için ürettiğimiz aynı takım boşlukları. Yarım tur olarak boşluklar veya çeyrek yuvarlak boşluklar mevcuttur.


Lastik Damga Kesiciler - Lastik damga matris malzemesini kazımak için kullanılan bir kesici. Dar bir profil harflerin kenarlarının birbirine yaklaşması ve harflerin ortasının kesilmesini engeller. En iyi sonuçlar için tek bir minimum karakter yüksekliği 3/32 "olan satır yazı tipi.


3 Boyutlu Kesiciler - Akrilikte derin, ters kesimler için kullanılan uzun, dar açılı, göz alıcı bir uç, üç boyutlu etki. Scott® ve Kantograph® için kesiciler - 1/8 "× 1" gravür uçları. Plastikler için karbür uçlar. Yüksek hız çeliği metaller için. Kupa pirinç için parlatıcılar. Elmas uçla markalama için elmas (dönmeyen) uçlar.

Mimaki® için Uçlar - Ayar vidası için düz olan kesiciler. 6mm × 28mm veya 1/4 "× 1.10". Malzeme türünü belirtin ve uç genişliği (.000 "ila tam şaft genişliği)


Özel Kesici Uçlar- Antares ayrıca belirli uygulamalar için özel araçlar da yapabilir.


Antares pantograf ve router uçları hakkında daha ayrıntılı bilgi için;


0212 320 26 60 pbx nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.


202 görüntüleme0 yorum
bottom of page