En önemli 5 Lazer Markalama / Kesim Cihazı Hatası!
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

En önemli 5 Lazer Markalama / Kesim Cihazı Hatası!

Hepimiz arada bir hata yaparız. Ne kadar usta veya uzman da olsak sonuçta insanızdır. Ancak bu hataların ilk başta olmaması için nasıl önlemler alabilir ve engelleyebiliriz ?


Bu makaleyi, lazer markalama ve kesim işi hem hobisi olan kullanıcılar hem de profesyoneller tarafından yaygın olarak yapılan en önemli 5 hatayı, kullanıcılarına veya lazer alacaklara hatırlatmak ve bilgilendirmek için yazmaya karar verdik. Bu hataların bazıları lazer makinesi alım esnasında daha güvenli ve sağlam lazer markalama ve kesim makinelerine yatırım yaparak bile önleyebiliriz.


Bir lazer kazıma / kesme makinesinin bakımı ve çalıştırılması sırasında bir dizi riskler bulunmaktadır!



NUMARA 1: YANIKLAR !


Kendi lazerinizle yanmak asla zevkli değildir, asla olmasını istemeyeceğiniz bir şeydir. Bu kolayca önlenebilir ve yalnızca makinenin güvenlik işlevlerinin yanlış kullanımı nedeniyle meydana gelebilir. Aynaların hizalanmasını gerçekleştirirken kullanıcılar, görevi daha hızlı veya daha kolay hale getireceği inancıyla güvenlik devresini kandırma veya devre dışı bırakma eğilimindedir. Güvenlik sistemini devre dışı bırakmak, asla yapmamanız veya bu konuda yapmak zorunda olmamanız gereken bir şeydir. Bunun bir nedeni var. Lazer ışını atmadan önce kapağı açıp ayarlamalar yapmak ve kapağı kapatmak çok kolaydır. Elbette, eldeki göreve birkaç saniye ekleyebilir ama gereği olmayan riskler alıp markalama yaparak kazandığınız zaman ödenecek bedelin yanında hiç bir şeydir. Normal yolla belki biraz zaman kaybınız olabilir ama kazanacağınız pek çok şey var.


Epilog Laser Sistemleri, Class 2 sınıf güvenlik sınıflandırması tabidirler. Tüm Epilog Laser Sistemleri 'interlock' adı verilen kilit güvenlik mekanizmaları ile donatılmış olup kapalı devre çalışan sistemde herhangi bir kapağın açılması ile lazer ışın üretimi durmaktadır. Dolayısı ile kendinizi lazer ışını ile yakmanızı engeller. Ayrıca önceden ayarlanıp sabitlenmiş lens ve ayna blokları ile ayna ve lens ayarı yapma ihtiyacınız yoktur. Numara 1 de verdiğimiz ilk hata olan kendinizi yakmamanız için tüm güvenlik ayrıntıları düşünülmüştür.


Lazer dövme fikri sıklıkla karşılaşılan şakalardan olsa da gerçekte eğlenceli değil aksine acı dolu bir şakadır.



NUMARA 2: YANGINLAR !


Lazerler risklidir, bunu hepimiz biliyoruz. Ancak bir kullanıcının yeterince önemini kavrayamadığı en önemli tehlike nedir? Yangın...


Lazerler yakarak çalışırlar. Bu kontrollü yakma işlemi esnasında yanmayı gerçekleştiren odak noktasının hareket etmeye devam etmesi ve aynı yerde çok uzun süre kalmaması bir yangın olmasını önlemektedir.


Lazerler ile bir işi tamamlamak zaman alır. Acemi veya dalgın bir kullanıcı makineye sırtını dönüp bitmemiş bir iş esnasında başka işler ile meşgul olma hatasına sıklıkla düşer. Sadece tuvalet molası vermek için olsa bile, lazerin gözetimsiz çalışmasına asla izin vermeyin özellikle de kesim işlemi esnasında. Çoğu lazer yangınlarının ve arızaların böyle zamanlarda meydana geldiği ve yangın çıktığı zaman bu tip dikkatsizliklerin olduğunu garanti edebilirim.


Lazerlerde Yangın Çıkmasının Genel Nedenleri:


  • Step motorların arızalanması, ışının aynı noktada durmasına ve o noktanın yanmasına neden olur.

  • Hava desteği (air assist) arızası. Küçük kıvılcımları söndürmek için ya da kesim yüzeyini soğutmak için sürekli bir hava akışınız yoksa yangın çıkma olasılığınız daha yüksektir. Hava desteğini sağlayan bazı kompresörler arıza yapabilir, aşırı ısınıp durabilirler. Bu durumda yangın kaçınılmaz. Özellikler kesim esnasında lazer sistemi denetimsiz bırakılmamalı.

  • Sıkışma. Bir parçayı keserken lensi taşıyan kol bir şeylere takılıp sıkışabilir, kolayca yerinden çıkabilir, kesilen parçadan bir şeyler kabarıp bir dahaki sefere kafa geçtiğinde sıkışmaya neden olabilir.

  • Tabla temizliğinin yapılmaması. En çok yangın sebeplerinden biri de önceki işlerden atıklar kalmış temizlenmemiş tabla ile çalışmak. İş esnasında boşluğa düşen lazer ışını bu artıkları tutuşturabilir veya kesilen malzemeden eriyen artıklar yine tablaya düşerek yanmasına sebep olabilir.



NUMARA 3: HASARLI OPTİK AKSAM

Ayna ve merceklerin hasarlı oluşu aynanın yansıtıcılığını ve merceğin iletimini azaltarak güç kaybına neden olur. Lazer enerjisini emen ayna veya mercekten ikinci bir problemde hasarlı optik sebebi ile emilen enerji optik aksamın ısınmasına da neden olur. İleri ki aşamada, bu onların çarpılmasına, eğrilmesine hatta çatlaması ve kırılmasına neden olabilir.


Hava desteği çalışıyorken lens, pozitif basınçta temiz hava ile çevrelenir. Bu da kesim işleminden kaynaklanan dumanın lense ulaşmasını engeller. Ayrıca atık havayı lazer sisteminden uzaklaştıran BOFA Lazer Duman Filtre Sistemi veya vakum oluşturan salyangoz motorlar lazer sisteminin ve çalışma ortamının temiz tutulmasını sağlayan diğer unsurlardır. Hava desteğini ve lazer havalandırma sistemini (BOFA Laser Fume Extractor Filtre Sistemi veya vakum oluşturarak havayı uzaklaştıran salyangoz havalandırma sistemi) açmayı unutmak, makinenin içinde dumanın artmasına ve kirletici partikül seviyelerinin yükselmesine dolayısıyla ayna ve optiklerin çabuk kirletmesine neden olacaktır. Kirli ilens ile çalışmaya devam etmek lens ve aynalarda lazer ışını ısının lens ve ayna tarafından emilmesine sebep olurken oluşan aşırı ısınması ve dolayısı ile lens ve aynalarda stres oluşumuna sebebiyet verir. Ayrıca lens ve aynalarda çizik veya çatlaklara yol açan yanlış temizlik de çok sakıncalı bir durumdur. Ayna ve lenslerinizi sağlıklı ve uzun ömürlü kullanmamız için çok etkili 2 yardımcımız var. Lens ve ayna temizliklerinin muntazam ve düzgün olarak yapılması. Hava destek sisteminin ve havalandırma sisteminin lazer kullanımı süresinde çalıştırılması.


Epilog Laser, tüm sistemlerinde Air Assist (hava destek) sistemi bulunurken, Fusion Pro ve Fusion Edge sistemlerinde temizlik ve bakım ihtiyacını azaltan Safeguard kapalı kol sistemini kullanımı yanında air assist sisteminden aldığı hava ile pozitif basınç oluşturan tüp koni sistemi mercek / ayna bloğu kullanmaktadır. Atık dumanın uzaklaştırılması ise BOFA dış filtre sistemi veya salyangoz motor havalandırma sistemine takılabilen modeline göre farklı sayılarda atık hava çıkış kanalları bulunmaktadır. Epilog Laser Sistemlerinde lens ve aynalar kaliteli malzeme üretiliyor olup uzun ömür ve dayanıklılığı ile bilinen Radiance ™ Yüksek Çözünürlüklü Optik sistemleri kullanmaktadır.


Lazer sistemi ayna / lensinin temizlenmesi ve değiştirilmesi gereken durumlar


Ayna ve Mercek güç kaybı örneği



NUMARA 4: YANLIŞ ODAK UZUNLUĞU


Odak uzunluğunun / yüksekliğinin yanlış ayarlanması yalnızca kazıma kalitesinin düşmesine yol açmaz, aynı zamanda doğru odak uzunluğuna sahip bir makine sistemi ile aynı işi tamamlamak için daha yüksek güç seviyeleri gerektirir. Makinenize takılan lensin belirli bir odak uzaklığı vardır. Bu uzaklık lens merkezinden ışının en çok odaklandığı iş parçası üstündeki yere olan mesafedir. Genellikle makine f 50,8 mm (f 2") lens ile gönderilir. Bu, çalışacağınız malzeme üst yüzeyinin lensten 50,8 mm uzakta olması gerektiği anlamına gelir. Bu mesafe uygun ayarlanmazsa kesim ve markalama düzgün yapılamaya bilir. Kesim esnasında dağılmalar ve alev üretimi gerçekleşir.


Epilog Laser sistemleri, Zing serisi haricinde Helix, Fusion Edge ve Fusion Pro modellerinde motor kontrollü tabla ile otomatik odaklama fonksiyonu ile gelirler. Zing serisi ve diğer tüm modellerde istenirse manuel fokus aparatı ve motor kontrollü tabla ile manuel odaklama da yapılabilir. Üstelik odaklama işlemi yapmak çok kolaydır.


Bir rampa testi yaparak odak uzaklığınızı öğrenebilirsiniz. Bu test eğimli bir akrilik veya tahta parçasına birkaç kesim çizgisi yapılmasını içerir. Işın demetinin, merceğin hangi mesafede en etkili olduğunu görüp odak mesafesi bulunması için uygulanabilir.


CO2 Lazer Lens Odak Uzunluğu Açıklaması

Hava girişinin hemen üstündeki kiriş ile malzemenin merkezi arasındaki mesafeyi ölçün. Odak noktasını bulup ayarlamak için çalışma alanında rampa şeklinde hazırlanmış düzenek üstünde merceği yukarı veya aşağı hareket ettirerek kesim çizgileri oluşturun. Kesim çizgisi yukarıdaki gibi görünecek. Hareket esnasında lazer kesim çizgisi kalın başlayıp incelerek sonra tekrar kalınlaşacak. En ince noktadan A'ya olan mesafeyi ölçün. Bu, lens bloğunu malzemenin tepesine odaklanırken kullanmanız gereken gerçek mesafedir ve odak noktasıdır.


NUMARA 5: ELEKTRİK ÇARPMA RİSKİ


Elektrik çarpma riski tüm elektrikli cihazlar için her zaman mümkün olan risktir. Özellikle Çin malı su soğutmalı lazer cihazlarda bu risk daha fazladır. Maalesef Çin, yüksek standartlarda kablolama ile tanınmıyor. Ellerinden geldiğince maliyeti azaltma ve tasarruf etme peşinde oldukları için kablolama ve güvenlik üreticiler için bir öncelik değil. Kablolamanın genellikle yük ve ekipman türü için yanlış türde yapıldığı sıklıkla görülüyor.


Elektrikle çalışan diğer tüm cihazlarda olduğu gibi elektrik çarpması riski, aşağıdaki adımlar izlenerek en aza indirilebilir:


  • Bakım yaparken makinenin fişinin çekildiğinden emin olun. Depolanan elektrik potansiyelinin boşalması için fişi çektikten sonra birkaç dakika bekleyin.

  • Asla güvenlik devrelerini bozmayın.

  • Makine açıkken kapalı bir alanına girmeyin.

  • Her türlü sorunuz için her zaman kalifiye bir elektrikçiye danışın. Yetkin olmadığınız herhangi bir bakımı gerçekleştirmeyin.

  • Makinenizin doğru şekilde topraklandığından ve ülkeniz / bölgeniz için doğru topraklama sistemi tipini kullandığından emin olun.

  • Emin değilseniz durun, düşünün ve sorun.

  • Lazer sistemi ile ilgili arızalarda yetkili teknik servis ile iletişime geçin.

  • Lazer sisteminizde lazer üreticisinin o model için ürettiği orijinal yedek parçalar ile değişim yapın.

Lazer tüpünün içinde gördüğünüz elektrik arkı 22.000-34.000v arasında ve 40mA'ya kadar akım gerçekleşir. Pek çok lazer sistemi özellikle Çin malı su soğutmalı cam tüplü lazer sistemlerinde kullanılan soğutucular içinde su gibi bir iletken ile elektrik yan yana olması özellikle dikkat isteyen konudur! Bu ark meydana gelirken makineye dokunduğunuzu ve bir kaçak oluştuğunu düşünün. Elektrik akımı en az direnç gösteren en kolay yol olan atardamarlarınızı ve kalbinizi takip eder. Ve kalbinizi durdurarak ölümle sonuçlanır.


Tüm Epilog Laser Sistemleri su ile ilgisi olmayan hava soğutmalı metal / seramik bileşenli tüpler ile çalışırlar. Cam tüplerin aksine uzun ömürlü kullanım sürelerine sahip metal hava soğutmalı tüpler su ile çalışan ek chiller mekanizmaları gibi ek parça ve sorunları yoktur.


Yukarıdaki amatör veya profesyonel olsun tüm lazer sistem kullanıcılarının başına gelebilecek 5 genel hatadan bahsetmeye ve bilgilendirmeye çalıştık. Bu hatalar için önlemler almanın hem kullanıcılar hem de lazer sistemi üreticileri için bir bedeli olsa da insan hayatı ve sağlığının karşılığı bulunamayacak bir bedeli vardır. Bu sebeple Epilog Laser sistemleri ürettiği tüm lazer sistemlerini 'Class 2' güvenlik sınıfı standardizasyonuna göre üretmektedir. Havalandırma için BOFA Aktif karbon filtre sistemi gibi filtre sistemleri kullanımını tavsiye etmektedir.


Epilog Laser sistemleri ve Class 2 sınıfı güvenlik önlemleri ve BOFA Filtre Sistemleri hakkında daha detaylı bilgi için;


0212 320 26 60 - www.carepromo.com


Sağlıklı bir çalışma hayatı dileriz.







2.651 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page