Lazer ile Akrilik Kesme ve Kazıma
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Lazer ile Akrilik Kesme ve Kazıma

Dökme ve Ekstrüde (çekme) akrilikleri kesmek ve kazımak için lazer kesiciler




Lazer ile akrilik kesimi, üretilen yüksek kaliteli sonuçlar nedeniyle Epilog Lazer makineleri için son derece popüler bir uygulamadır. Çalıştığınız akrilik türüne bağlı olarak akriliği lazerle kestiğinizde pürüzsüz, alevle parlatılmış bir kenar oluşturur ve ayrıca lazerle kazındığında parlak, soğuk beyaz bir gravür üretir.



Akrilik Çeşitleri


Lazerinizde akrilik ile denemeye başlamadan önce, bu alt tabakanın farklı türlerini anlamak önemlidir. Aslında lazerle kullanıma uygun iki tür akrilik vardır; döküm ve ekstrüde (çekme).


Dökme akrilik levhalar, çeşitli şekil ve boyutlarda ayarlanabilen kalıplara dökülen sıvı akrilikten yapılır. Bu, piyasada gördüğünüz çoğu ödül için kullanılan akrilik türüdür. Dökme akrilik, kazındığında buz beyaz bir renge dönüştüğü için gravür için idealdir. Dökme akrilik lazerle kesilebilir, ancak alevle parlatılmış kenarlarla sonuçlanmaz. Bu akrilik malzeme gravür için daha uygundur.


Diğer akrilik türü, çok popüler bir kesme malzemesi olan ekstrüde (çekme) akrilik olarak bilinir. Ekstrüde akrilik, daha yüksek hacimli bir üretim tekniği ile oluşturulur. Bu nedenle tipik olarak dökümden daha ucuzdur ve lazer ışını ile çok farklı tepki verir. Ekstrüde akrilik temiz ve pürüzsüz bir şekilde lazer ile kesilir ve lazer kesimde alevle parlatılmış bir kenara sahip olacaktır. Ancak işlendiğinde buzlu bir görünüm yerine net bir gravür elde ederseiniz.


Epilog Laser ile Akrilik Kazıma ve Kesim



Lazer ile Akrilik Kesme

Ekstrüde akrilik keserken en iyi sonuçları elde etmek için malzemeyi kesme masasına değmeyecek şekilde yükseltmeniz gerekebilir. Bu, lazer kesimden sonra malzeme üzerinde arka yansımayı ve ızgara izlerinin oluşumunu büyük ölçüde azaltacaktır.


Epilog'un Pin Tablası, ekstrüde akrilikte mükemmel kesimler elde etmenize yardımcı olacak mükemmel bir aksesuardır. Bu kullanışlı cihaz, daha iyi kesim sonucu için akriliğinizi yükseltmenize ve desteklemenize olanak tanır. Pin Tabla, bir inç (25,4 mm) aralıklı deliklerden oluşan ızgarası boyunca herhangi bir yere yerleştirilebilen hareketli pimleri içerir. Akrilik, lazerin kesmeyeceği yerlerde yükseltilir ve desteklenir, bu da arkadaki yansımayı ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Pin Tabla ayrıca normalde kesme deseninden düşecek olan küçük veya karmaşık parçaları desteklemek için pimler yerleştirmenize de olanak tanır.




Ne kadar kalınlıkta Akrilik kesebilirsin?

Bu, lazer kesicinizin watt gücüne bağlı olacaktır.

30 veya 40 watt'lık bir Epilog Lazer sistemi, dörtte bir inç akriliğe kadar kesebilir. Watt değerini artırdıkça, çalışabileceğiniz kalınlığı da artırabileceksiniz. 50 veya 60 watt'lık bir makine, 3/8" akriliğe daha yakın kesim yapmanızı sağlar ve 75 veya 120 watt'lık bir sistem, iki geçişle 1/2" veya muhtemelen 3/4" daha yakın kesmenize olanak tanır.



Lazer Kesim Hızları

Akrilik kesmek genellikle en iyi şekilde nispeten yavaş hız ve yüksek güç ayarları ile elde edilir. Bu kesme işlemi, lazer ışınının akriliğin kenarlarını eritmesine ve esas olarak alevle parlatılmış bir kenar oluşturmasına olanak tanır.


Bugün, farklı renkler, dokular ve desenler içeren hem dökme hem de ekstrüde (çekme) akrilikler üreten pek çok akrilik üreticisi var. Çok çeşitli olması nedeniyle, akriliğin lazerle kesim ve kazıma için çok popüler bir malzeme olmasına şaşmamalı.




Lazer Gravür Akrilik

Çoğu zaman, lazer kullanıcıları önden parlayan bir görünüş efekti elde etmek için arka tarafından akriliği işliyor. Bunu akrilik ödüllerinde sık sık görürüsünüz.


Akrilik levhalar tipik olarak çizilmesini önlemek için ön ve arka tarafında koruyucu bir yapışkan film ile gelir. Gravürden önce akriliğin arkasındaki koruyucu yapışkan kağıdı çıkarmanızı ve malzemeyi tutarken çizilmeyi önlemek için koruyucu film tabakasını ön tarafta bırakmanızı öneririz. Arka tarafı kazıyacağınız için işi lazere göndermeden önce resminizi ters çevirmeyi veya aynalamayı (mirror) unutmayın.


Akrilikler genellikle yüksek hızda ve düşük güçte iyi gravür yapar. Akrilikleri kazımak çok fazla lazer gücü gerektirmez ve gücünüz çok yüksekse malzemede bir miktar bozulma olduğunu fark edeceksiniz.




Akrilik için Genel Lazer İşleme İpuçları;


1) Akrilik ile çalışırken makinenizi asla başıboş bırakmayınız. Birçok malzeme tutuşmaya karşı hassastır, ancak akrilik - tüm farklı formlarında - lazerle kesildiğinde özellikle yanıcı olduğu gösterilmiştir. Genel bir kural olarak, lazerinizi

başında olmadan asla çalıştırmamalısınız.


2) Uygulamanız için doğru akrilik türünü seçtiğinizden emin olun. Unutmayın, döküm akrilik gravür için daha iyidir, ekstrüde akrilik ise lazer kesim için daha uygundur.


3) Arka yansıma yanıklarını ortadan kaldırmak için akriliği yükseltin - Epilog'un Pin Tablasını veya diğer destekleri kullanabilirsiniz.





Ne tür akrilik projeler yapabilirsiniz?

Akrilik, lazer işleme için dayanıklı ve pratik bir malzemedir. Renk ve doku çeşitliliği, bu malzemeyi her türlü şey için ideal kılar:


Tabela

Yaka Kartı

Plaket

Yön tabelası

Oyunlar

Küpeler/kolyeler/düğmeler

Konteynerler/kutular

Özel ödüller

Tatil süsleri

Ve çok daha fazlası!


0212 320 26 60 pbx - www.carepromo.com




143 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page