Lazerler için En İyi Ayarlar: Farklı Tür Malzemeler ile Lazerde Çalışma Teknikleri
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Lazerler için En İyi Ayarlar: Farklı Tür Malzemeler ile Lazerde Çalışma Teknikleri



Lazer markalama ve kesim cihazları söz konusu olduğunda, CO2 Lazer makineleri ile ahşaptan akriliğe, deriden cama pek çok malzeme ile çalışma imkanından bahsedilir. Lazer makineleri ile bu kadar olasılık söz konusu iken bu farklı tür malzemeler ile çalışırken kullanılacak hız ve güç ayarlarını nasıl bileceğiz ?

Çokta basit bir cevabı olmayan basit bir soru bu...


Hız ve güç ayarları esas olarak iki şeye bağlıdır: ilki, kazınacak veya kesilecek malzeme; İkincisi ise kullandığınız makinenin güç (watt) değeridir. Ahşap gibi bazı malzemeler üzerinde, makinenin gücü ne kadar yüksekse, daha düşük watt'lı bir lazer olarak gravür derinliği aynı sonucuna ulaşmak için hızı o kadar hızlı ayarlayabilirsiniz. Bu nedenle elde edebileceğiniz verim aynı model makinelerde watt ne kadar yüksek olursa o kadar fazla olur. Öte yandan akrilik gibi malzemeleri kazımak için az güç yeterlidir. Bu yüzden düşük watt'lı bir lazerle yüksek watt'lı lazer ile yapabileceğiniz kadar hızlı bir şekilde kazıma yapabilirsiniz. Kestiğiniz malzemenin kalınlığı da seçilecek hız ve güç ayarlarını etkiler. Örneğin, üç çeyrek inçlik bir akrilik parçası sadece çeyrek inç kalınlığındaki bir parçadan daha fazla kesme gücü gerektireceğinden daha düşük hız ve yüksek güç ayarları yapmanız gerekecektir. Bu makale muhteşem görünen sonuçlar üretmek için size popüler gravür malzemeleri hakkında genel bir bakış ve bunun için ipuçları sunacaktır.


Ahşap açık ara en lazer dostu malzemedir. Çok kolay bir şekilde kazınabilir ve kesilebilir. Kiraz veya akçaağaç gibi daha açık renkli ahşaplar lazer ile yakılınca oyulmuş, çok hoş bir kontrastlı markalama sonucu verir.



Her ağaç türünün kendine has özellikleri vardır. Bazı ahşaplar diğerlerinden daha yoğundur, kesmek veya kazımak için daha fazla lazer gücü gerektirirler. Lazer işlemde en yaygın kullanılan sert ağaçlar kiraz, ceviz, akçaağaç ve kızıl ağaçtır. Meşe orta ila büyük damarlara sahipken, bu ağaçlar nispeten az damarlıdırlar. Çok daha damarlı olduğu için meşe ağacı çok homojen olmayan bir görünüme sahip olmadığı dolayısıyla kazınacak tasarımları büyük ölçüde değiştiği için lazer ile ahşap oyma için daha az tercih edilen bir seçimdir.


Lazer ile Ahşap Oyma Teknikleri:



  • Ahşap, lazerle kazımak için harika bir malzemedir. Çünkü kazındığında rengi değişir ve elde edilen gravür derinliği çoğu malzemeden daha büyüktür. Dezavantajı, derinlik eldesi ve kazıma kontrast koyuluğu için hız düşürmek veyüksek güçler kullanmak gerekebilir ve bu da lazer projesinin fazla zaman almasına neden olabilir.

  • 30 veya 120 watt watt'lık bir gücünde bir lazer kullanıyor olsanız da çoğu ahşap tam güç kullanılarak işlemek gerekir.

  • Lazerinizin watt değerine bağlı olarak en iyi yaklaşım lazer gücünü %100 vererek istenen derinliği elde edecek hız ayarını bulmanız.

  • Ahşap, işlenmesi çok kolay bir malzemedir ve 300 DPI kadar küçük çözünürlükte bile çok güzel detaylar üretebilirsiniz. Ama 600 DPI kazıma işlemi daha da iyi sonuçlar verir.

  • Gri tonlamalı dizaynlar ahşaba oyulduğunda grinin tonuna farklı tepki elde edebilirsiniz. Ahşapta elde edilecek derinlikte uygun ayarlar ile gri tonuna göre daha farklı olacaktır.

  • Gri tonlamalı desenlerde görünüşte neredeyse üç boyutlu bir gölgeleme efekti yaratır.

  • Gri tonlamalı fotoğraflar ahşap üzerinde de harika görünebilir, ancak bu görüntüler genellikle kazınmaya hazır olmadan önce özel yazılım aracılığıyla işlemek gerekecektir.

  • Ahşabı oyarken, ahşap malzemenin damarları X yönüne paralel (su yoluna göre) yerleştirip bu yönde yaparsanız sonuçlarınızın daha iyi olacaktır.


Ahşap malzemeden sonra akrilik, lazer kesim ve gravür için en popüler ikinci malzemedir. Akrilik malzemeyi hem kazımak hem de kesmek kolaydır. Ek olarak, çok çeşitli renk ve kalınlık ve boyutlar bulunabilir ve nispeten ucuzdur.



Akrilik iki türde bulunur: Dökme ve Ekstrüde. Dökme akrilik neredeyse tüm gravürleme (oyma,kazıma amaçlı) için kullanılır. Çünkü işlendiğinde, malzemenin işlenmeyen şeffaf kısmına karşı kontrast temiz bir görünüm sağlayan beyaz, soğuk bir görünüm üretirler. Ekstrüde akrilik, kazındığında şeffaf kalır ve çok kontrast oluşturmaz .Öte yandan, ekstrüde akrilik vektör kesim yapmak için idealdir. Ekstrüde akrilik malzemenin daha düşük bir erime noktası vardır, bu da lazer ile kesildiğinde neredeyse alevle işlenmiş bir kenar oluşturur.



Akrilik gravür teknikleri:




  • Çoğu akrilik ürün arka tarafında ters oyulmuştur. Bu şekilde arkadan ters kazıma yapılan malzeme önden dışarı çıkan bir "3D görünüm" eldesi verir. Bu sebeple akrilik materyal kazırken gravürden önce ön yüz koruyucu filmi çıkarmamanızı arka kısımdaki filmi çıkarmanızı öneririz. Böylece tablada kazıma işleminde akrilik malzemenin çizilmesi önlenir.

  • Ters kazıma yapılacağı için bir gravür projesine başlamadan önce tasarımı tersine çevirmeyi veya aynalamayı unutmayın.

  • Akrilikleri yüksek hızda ve düşük güçte kazıyın. Küçük bir miktar güç hepsi bu kadar. Akrilik malzemeyi markalarken güç seviyenizi çok yükseğe ayarlarsanız gravür sırasında akriliğin bozulması riski ile karşı karşıya kalırsınız.

  • Akrilik gravür yaparken, odağı akrilik lensten biraz daha uzakta olacak şekilde ayarlayın. Normalden Odağı yaklaşık 1/16 inç (1,6 mm) düşürmek, görüntüyü yumuşatır. Gravürde böylece her bir raster çizgisi, yukarıdaki ve aşağıdaki çizgilerle daha iyi karışarak daha pürüzsüz, daha hoş bir görünüm sağlar.

  • Renk katmak için şeffaf akrilik parçanın bir tarafı boyanmış çok sayıda akrilik ürün bulunmaktadır. Doğrudan boya üzerinden akriliğe gravür yapabilirsiniz. Ve çok güzel sunum efekti elde edersiniz. Normal gravür yapıyormuşsunuz gibi hızı aynı bırakın akrilik ve boyayı oymak için gücü yaklaşık 10% artırın. Aynı uyarıyı tekrar yapıyoruz, çok fazla güç verilmesi akriliği eritecek ve bozulmaya neden olacaktır.

  • akriliği en iyi şekilde kesmek için genellikle nispeten yavaş hız ve daha yüksek güçle kullanılır. Bu kombinasyon, lazer ışınının akriliğin kenarlarını eritmesine ve alevle parlatılmış kenar eldesi sağlar.

  • Akrilikler genellikle kesmek için yalnızca tek bir geçiş gerektirir, ancak daha kalın akrilikler için iki geçiş gerekebilir. Gravürde olduğu gibi, bazen akriliği kesmeden önce maskelemek ve nemlendirmek gerekir. Akrilik çok yanıcıdır – herhangi bir malzemeyi keserken lazerinizi asla başıboş bırakmamalısınız ve kesim bölgesini soğutma için kompresör ile sağlanan kuru havayı kullanmanız gerekir.



Cam Gravür Teknikleri


Kazındığında cam çok klasik ve sofistike bir görünüm verir. Bu yüzden lazer oymacılar için çok popüler bir malzemedir. Bir lazer cama çarptığında, camı kırar. Ancak bu kırılma yüzeyde olup derin kazıma yapmaz veya malzemeyi gerçekten yok etmez. Üzerinde gördüğünüz kırılma yüzeyi çok aranan buzlu görünümü üreten bir markalama sonucu verir. Ne yazık ki, eğer cam türü çok lazer kazıma uygun değil veya kazıma esnasında yanlış ayar ve korunmazsa gravür işlemi sırasında kırılma, pullanmaya ve istenmeyen ufalanmaya neden olabilir.


Camın bileşimi ve kalitesi büyük ölçüde değişir. Bu da cam ürün için ayarları tahmin etmeyi zorlaştırır. Her zaman çeşitli cam türleri ile denemeler yapmanızı öneririz alınacak efekt ve kazıma sonucu için uygun hız ve güç ayarlarını belirlemek için.


Minimum ufalanma ile pürüzsüz buzlu bir yüzey elde etmek için ve gravür sırasında camı koruma teknikleri:



  • Cam malzemeyi kazımadan önce parmağınızı veya kağıt havluyu kullanarak bölgeye ince bir kat sıvı bulaşık deterjanı uygulayın.

  • Camı gravür makinesine yerleştirin ve hala ıslakken sabunla lazer yapın.

  • Bulaşık deterjanı genellikle bardağı korumak için gereken tek şeydir.

  • Dithering deseni olarak 'jarvis' deseni kullanın.

Alternatif olarak, başka bir yöntem:

  • Kazınacak alandan biraz daha büyük bir parça gazete veya kağıt havlu kesin.

  • Kağıdı suyla tamamen ıslatın ve fazla suyu sıkın .Ayrıca kağıdı önce camın üzerine yerleştirin ve kağıdı ıslatmak için bir sünger kullanın.

  • Kağıdı cama uygulayın ve kırışık olmaması için düzeltin.

  • Camı gravür makinesine yerleştirin ve kağıt hala ıslakken lazerle markalama yapın.

  • Camı çıkarın, kalan kağıdı atın ve camı temizleyin.

Yukarıdaki teknikleri kullanmak, cam oyma projelerinizin mükemmel bir şekilde sonuçlanmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Şarap kadehlerinden cam plaketlere ve hatta dolu şişelere kadar, cam üzerine aşındırma ile kişiselleştirilmiş, kalıcı markalama ve gravür.



Plastik gravür teknikleri:


İnceleyeceğimiz son malzeme lazerle işlenebilen plastiklerdir. Gravür plastikleri daha fazla kullanım imkanı olan ürünler haline geldi. Üreticiler daha lazer dostu malzemeler ürettikçe daha ince kaplama levhalarına sahip geniş bir plastik yelpazesi geliştirdiler.




Çok daha iyi gravür ve kesme özelliklerine sahip bu plastikler genellikle Mikro Laminatlar, Mikro yüzeyli veya basitçe “lazerle kazınabilir plastikler” olarak adlandırılırlar. Hepsi benzer özelliklere sahip oldukları için genellikle lazerle kazımak çok kolaydır. Plastiği lazerle işlemek son birkaç yılda daha uygun hale gelse de, farklı plastik malzemeler ve güç ayarlarıyla denemeler yapmak gerekebilir.



  • Gravürden önce her zaman şeffaf koruyucu tabakayı çıkarın.

  • Çoğu lazerlenebilir plastik, buna göre ayarlanmış güç ile yüksek hızda kazınabilir lazerinizin watt değeri için. Deneme yaparken hızınızı hızlı bir ayara ayarlayın ve daha sonra herhangi bir erime olmadan güzel bir gravür elde edene kadar güç çıkışını ayarlayın.

  • Bazı plastiklerde iki geçiş kullanarak kazımak ve kesmek en iyisidir. İlk geçiş kapak katmanı ve ikinci geçiş, bazı plastiklerin geride bıraktığı kalıntıları temizler ve yüksek güçte tek seferde kesimin ortaya çıkaracağı bükülmeleri önler.

  • Yararlı olabilecek başka bir teknik, gravürden önce plastiği transfer veya maskeleme bandı ile maskelemektir. Bu, plastik yüzeyde kalıntı birikmesini önleyecektir.

  • Hassas yüzeylerde ısı birikimini ve erimeyi azaltmak için transfer bandını suyla nemlendirmeyi deneyin.

  • Önerilen hız ve güçle kabul edilebilir ilk sonuçlar alamazsanız, ayarlamaya önce yalnızca güç ayarını değiştirerek denemeye başlayın. Eğer güç ayarı çalışmıyor ise bu sefer baştan başlayın ve sadece hız ayarını yapın. Bir kez kabul edilebilir sonuçlara sahip olduğunuzda, o plastik için bu ayarları kaydedin, böylece deney sürecini tekrarlamak zorunda kalmazsınız.


Görüldüğü gibi farklı malzemelerde hangi hız ve güç ayarlarının kullanılacağı sorusu dikkate alınması gereken birçok değişken olduğu için cevaplaması basit bir soru değil. Epilog olarak yeni ara yüzümüz ve yazılımız olan 'Epilog Job Manager' sizin işleri kolaylaştırmak adına çalışılacak malzemeye göre kesilecek kalınlığa hatta kazıma çözünürlüğüne göre önceden test edilmiş ayarlarımı kolayca seçip referans olarak kullanabilirsiniz.





1200 dpi hassasiyet, Iris kamera ile kolay konumlama, Epilog Job Manager ile kullanılacak malzemeye göre önceden ayarlanmış hız/güç parametre profilleri, yapılan işler hakkında süre, hız, güç, çözünürlük gibi bilgilerin saklandığı yazılımız ile neler yapabileceğinizi öğrenmek için bizimle iletişime geçin!


0212 320 26 60 pbx - www.careprom.com




713 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page