Lazerde Lens ve Ayna Temizliğinin Neden Önemli ve Nasıl Yapılmalı ?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Lazerde Lens ve Ayna Temizliğinin Neden Önemli ve Nasıl Yapılmalı ?

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2022

Lazerinizi temiz tutmak sadece verimliliğinizi artırmakla kalmaz ayrıca masraf çıkarmaktan da kurtarır. Özellikle lazer sisteminizi optik aksamınızın temizliğinden söz ediyorum. Lazerinizin optik aksamını periyodik aralıklar ile (bu süre yaptığını işin çıkardığı atık toz duman ve havalandırma sisteminizin gücüne göre değişmektedir) kontrol etmeniz ve temizliğini yapmanız kısa süre içinde pahalı lazer optiklerini değiştirmek zorunda kalmanızı engeller.


Lazer Lens Aksamı

Çalıştığımız malzeme ve havalandırma sisteminizin gücüne bağlı olarak, optik aksamı günde birkaç kez temizlemeniz gerekebilir! Sorunu görmezden gelmeye karar verirseniz, yaptığınız hatanın bedeli pahalı bir lens ve ayna değişimine ek servis ve kargo ücreti olacaktır.


Çatlamış Lens




















Öyleyse, temel soru ne ile temizlemeniz gerektiği ve hangi sıklıkta, hangi tekniği kullanmalıyız olacaktır? İlk olarak lazer optik aksamı bakımı havalandırma sistemimizden başlar. Lazer kazıma ve kesim işleminde ortaya çıkan duman ve toz optiklerinizi kaplayan yağlar ve diğer kirletici maddeleri taşır.


Bu da havalandırma sisteminizin lazer kabininizden dumanı hızla çıkarmak için yeterince güçlü olması gerektiği anlamına gelmektedir. Havalandırma özellikleri konusunda lazer üreticinize danışıp yeterince güçlü bir sistem kurmanız optikleri daha uzun ve verimli kullanmanızdaki ilk aşamadır.



BOFA Filtre Sistemleri



Bofa Duman Filtre Sistemleri

Atık dumanın hızla ortamda uzaklaştırıldığı tozsuz bir çalışma ortamı hem sizin sağlığınız hem de lazer cihazınızın sağlığı için çok önemlidir. BOFA Gelişmiş Karbon Filtre (ACF) teknolojisiyle lazer dumanı için özel ürettiği filtre sistemleri ile lazer büyüklüğü ve iş yüküne göre farklı çözümleri ile verimli ve sağlıklı çalışma ortamı

sağlıyor.


Aktif Karbon filtre Teknolojisi kullanan BOFA filtre sistemleri hakkında detaylı bilgi için:


Malzemeleri kazırken koku almamanız lazer kazıması sonucu ortaya çıkan atık toz olmayacağı anlamına gelmez. Bazı müşteriler kazınan üründe koku çıkmayınca havalandırma kullanmaya ihtiyaç duymaz. Aslında bu çok yanlış bir uygulamadır. Özellikle cam gibi ürünler kazınırken gözle çok fark edilmeyen toz ortaya çıkmakta ve bu toz rulman ve kayışlar arasına yerleşmektedir. Bu durum çok dayanıklı olan kevlar kayışların aşınmasına ve daha pek çok aksamda sıkıntı çıkmasına sebep olabilir.


Dolayısıyla lens ve optik aksam temizliğinin ilk aşaması uygun ve yeterli havalandırmadır.


Lazerinizi kirli optiklerle çalıştırmak kirli bir pencereden bakmak gibidir. Hala bir şey görebilirsiniz, ancak netlik yoktur. Aynı şekilde, lazeriniz kirli optiklerle çalışmaya devam ederseniz lazer ışınının tüm enerjisini ürününüze yönlendirmek yerine, lazer enerjisinin bir kısmı kirli kaplama tarafından tutulmasına sebep olursunuz. Bunun uzun süre olmasına izin verirseniz, lazer ışını lens üzerindeki kirletici katmanı eritebilir ve sonucunda lens çatlayabilir. Mercek çatladığında yapabileceğiniz tek şey yenisini sipariş edip eskisini çöpe atmaktır.



Kirlenmiş Lens
Temiz Lens

CO2 Mercek Arızası Nedenleri;


Lens arızaları, lazer sektöründe can sıkıcı bir sorundur. Arıza süresi, optik değiştirme ve makine onarımları pahalı ve zaman alıcı olabilir. CO2 lazerlerin tozlu çalışma ortamı nedeniyle, tüm lazer lensleri ve üreticileri bu sorunlara karşı hassastır. Lens arızasının iki temel seviyesi şunlardır:


  • Az miktarda emilen ısı merceğin geometrisini etkileyerek odak konumunu değiştirebilir veya tutarsız kesime neden olabilir.


  • Çok fazla emilen ısı, sonunda lens kaplamasını yakarak bir termal kaçak noktasına ulaşabilir. Mercek ısınmaya devam ettikçe, çinko selenit giderek daha az enerji geçirir ve merceği çatlana kadar ve ya parçalanana kadar aşırı ısıtır. Bu tür lens "patlamaları" çoğu lazer sistemi için nadir değildir.


Lens arızalarına katkıda bulunan birçok faktör vardır, bu da özellikle olaydan sonra sıklıkla tanıyı zorlaştırır. Yine de, lens arızasının yaygın nedenleri sıklıkla aşağıdaki nedenlere atfedilebilen lens bozukluklarıdır:



Sıçrama ile Bozulan Lensler

Alüminyum ve paslanmaz malzemeler 'sıçrayıcı' malzemelerdir. Özellikle uygun nozül yüksekliği veya gaz basıncı ile korunmadığında herhangi bir merceğe sıçrayarak yapışırlar.


Alüminyum ve Paslanmaz gibi

sıçrayan malzemelerden

etkilenen lens




Atık Buharla ile Korozyona Uğramış Lensler

Metal üzerindeki kaplamalar veya metalin kendisi buharlaşarak hızlı lens aşınmasına neden olabilir. Örneğin, birçok galvanizli ürün, lazer kazıma sırasında cam kaplamasına zarar veren çinko ve diğer bileşiklerin gazını çıkarabilir. Uygun gaz akışı olmadan kazıma esnasında çıkan buharlar lens kaplamasına yerleşebilir ve ömrünü kısaltabilir.



Uygunsuz veya Yetersiz Bakım sonucu Çizilen veya Çatlayan Lensler

Uygun temizlenmeyen lensler üzerinde kirleticiler birikerek , lens yüzeyindeki lazer enerjisi için eşit olmayan ısı emilimine sebep olurlar. Zamanla bu anormallikler lensin çatlamasına veya bozulmasına neden olur. Ayrıca lens üzerindeki kaplama çok kırılgandır, bu nedenle kolayca çizilebilir. Bu tip lens bozukluları CO2 lazerlerde en sık görülenlerdir.




Lazer optiklerin temizlenmesi çok temel bir bakım olarak görülse de, genellikle göz ardı edilir. Peki lazer optik aksamı olan lens ve aynaları temizlemek için ne kullanmalısınız? Windex (camsil) gibi pencere temizleyicileri, özel kaplamayı yiyip bitirecek ve optiklerinizi önemli ölçüde bozacak kimyasallar içerdiklerinden asla kullanılmamalıdır. Alkol bazlı hızlı buharlaşan ve kalıntı bırakmayan bir temizleme solüsyonu şiddetle tavsiye edilir. Tüm lazer üreticileri, kendi lazer temizleme çözümlerini satarlar. Üçüncü taraf şirketler ayrıca lazer dostu olan kendi temizleme çözümleri de satmaktadırlar.





Temizleme sıvısı olarak saf alkol kullanımında dikkat edilmesi gereken bir hususta alkol tipidir. Lazer kullanıcıları arasında yüksek saflıkta "Etil Alkol" (Etanol) yaygın olarak kullanılmakta olup "İzopropil Alkol" endüstride temizleme amaçlı olarak da kullanılsa da özellikle ayna temizleme de tavsiye etmiyoruz. Aynaların üzerinde özel bir kaplama bulunmakta olup izopropil alkol bu özel tabakaya zarar verebilir.


Lazer kazıma makinelerinin önde gelen tedarikçilerinden biri, konu lazer bakımı ve temizliği olduğunda her şeyi gördüğünü söyledi. Yüksek Alkol içeren "Everclear" kullanan insanları bile duymuştur. Çok yüksek konsantre alkol bileşimine sahip olan "Everclear likörü" teoride işe yarıyor. Everclear'ı temizlik maddesi olarak kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Alkollü içeceklerde alkol miktarı yüksek bile olsa saf olmadıklarından lens ve ayna üzerinde tortu bırakarak kirleteceklerdir. Ya da bileşimlerinden bulunan ekstraktif maddeler yüzünden ayna ve lense zarar da verebilirler.


Bir sonraki adım, uygun temizleme solüsyonunu kullanarak lensi temizleme tekniğidir.


Olmazlar ile başlayalım. Kağıt havludaki pürüzlü lifler optiklerinize zarar vereceğinden ve lensinizde küçük çizikler oluşturacağından kağıt havlu kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Çizikleri göremeyebilirsiniz, ancak büyüttüğünüzde lazer ışınının neden serbestçe geçmediğini anlayabilirsiniz ve bu nedenle lazer verimliliğinizi azaltır. Lensinizi çizebilecek partiküller içerebilecek bir bez kullanmamalısınız.


Dikkatli kullanmanız gereken bir diğer ürün ise geleneksel kulak temizleme çubukları. Dikkatsiz ve set kullanım ile lensi çizme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.



Lensi temizlerken uygun optik mendilleri kullanmanız tavsiye edilir. Bunlar ucuzdur ve lazer üreticileri de dahil olmak üzere çok sayıda kaynaktan temin edilebilir.




Lazerinize bağlı olarak, merceği temizlemek için merceği beraberindeki taşıyıcı aksamdan çıkarmanız gerekebilir.



Bundan sonra, basınçlı hava kullanarak optiklerdeki kalıntıları püskürtmeniz yeterlidir. İkinci olarak, temizleme solüsyonunu optiklere püskürterek uygulamanız gerekir. Son olarak, hafif basınç kullanarak, lensteki kiri çıkarmak için özel lens silme mendilleri veya özel pamuklu çubuk temizleyicileri kullanabilirsiniz. Tek yönde temizleyerek çizmesini engellemek için fazla bastırmadan temizleme çubuğunun aynı noktasını tekrar kullanmadan silin.




Lazer optiklerini asla kuru bir bez veya temizleme çubuğu ile silmemeniz gerekiyor. Temizlerken optik aksamı ve temizleme mendilini daima ıslatın.




Bu makale ağırlıklı olarak lazer optik aksamlarından lensinizi temizlemenin öneminden bahsettik. Ancak aynı ilkeler aynalar dahil tüm lazer optik aksamı için de geçerlidir. Lazeri kirli bir aynayla çalıştırabilirsiniz. Ancak daha önce de belirttiğim gibi, kir aynaya kaynaşacak ve sonunda aynayı da çatlatarak onu da devre dışı bırakacaktır.




Lazerinize çok fazla zaman, para yatırdığınızı söylemeye gerek yok. Optikleri temiz tutarak lazerinizin mümkün olduğunca verimli çalışmasını neden sağlamayasınız?

O yüzden günlük, haftalık ve aylık rutinler olarak lazerimizin optik aksamlarının temizliklerine zaman ayırmalıyız. Bu ayırdığımız zaman bize verimlilik ve kar olarak geri dönecektir. Ayrıca bozulan makinenin kaybettireceği süre ve para da yanımıza kar kalacaktır.



597 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page