Okul ve Eğitim Kurumlarında Toz, Duman gibi Partikül Çıkan Uygulamalarda İş Güvenliği Riskleri
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Okul ve Eğitim Kurumlarında Toz, Duman gibi Partikül Çıkan Uygulamalarda İş Güvenliği Riskleri


Herkesin iş ortamından eve sağlıklı bir şekilde gitmesini bir filtre sistemi üreticisi BOFA olarak önceliğimizdir. Artık Eğitimde teknolojinin artan rolü ile okullar, kolejlerde ve üniversitelerde farklı teknolojik alet kullanımı ile havadan bulaşan kirleticilerin oluşturduğu tehlikeler ile daha sıklıkla karşılaşmaktayız. Bu konuda farkındalık yaratmak için okul ve eğitim kurumlarında atık gazların barındırdığı kirletici partiküllerin oluşturacağı riskler hakkında bir yazı hazırlamak istedik.




Yüksek öğretimde, lazer teknolojisi, kimyasal kullanılan deneyler, 3B baskı, ahşap işleri ve elektronik ile ilişkili potansiyel olarak zararlı duman ve tozu gidermek için emiş sistemleri yaygın bir şekilde kullanılması ve etkili ekstraksiyon ve filtrelemenin sağlanması için birçok kurumla ortaklaşa çalışıyoruz.


Ekstraksiyon (duman temzileme) sistemini ve aksesuarlarını seçerken doğru değerlendirmenin yapılabilmesi için tam olarak neyin gerekli olduğunu dikkatlice belirlemek gereklidir. Bu uygulama konusunda yeterince bilginizin olmadığı durumlarda teknik, uygulama ve ürün yönetimi ekiplerimizden BOFA uzmanlarımıza başvurabilir ve ihtiyacınıza uygun en iyi ekstraksiyon sistemini edinebilirsiniz.


Atık gaz çıkartan uygulamalarda farklı tür zararlı maddeler ortaya çıkarken bu tür zararlı maddelere maruz kalmanın önlenmek için işyerleri ve eğitim kurumlarına kurulan ekipmanın doğru şekilde çalıştığından emin olmak için birçok ülkede mevzuat mevcuttur. Avrupa'da, AB yönergeleri ve yayınlar bulunurken çoğu ülkenin kendi mesleki maruziyet limitleri (OEL'ler) vardır. Birleşik Krallık'ta bu tür riskler ve gereksinimler Sağlığa Zararlı Maddelerin Kontrolü Control of Substances Hazardous to Health (COSHH) Yönetmelikleri kapsamındadır ve maruz kalma limitleri HSE kitapçığı EH40'ta belirtilmektedir.


Bu tür zararlı maddelere maruz kalmanın önlendiğinden emin olmak ve işyerine kurulan ekipmanın doğru şekilde çalıştığından emin olmak için bu maddelere karşı koruma mevcuttur. Avrupa'da, AB yönergeler yayınlar ancak bulaştığı mesleki maruziyet limitleri (OEL'ler) vardır. Birleşik Krallık'ta Sağlık ve Güvenlik Yöneticisi yasama organıdır ve gereksinimler Sağlığa Zararlı Maddelerin Kontrolü (COSHH) Yönetmelikleri kapsamındadır ve devam etme limitleri HSE kitapçığı EH40'ta belirtilmiştir.


Burada 2 kavram karşımıza çıkmaktadır.

İlki Threshold Limit Value (TLV); Bir kimyasal maddenin Eşik Sınır Değeri (TLV (R)), bir işçinin çalışma ömrü boyunca olumsuz sağlık etkileri olmaksızın her gün tekrar tekrar maruz kalabileceği makul seviyeyi belirler.


İkincisi Time Weighted Average (TWA); Zaman Ağırlıklı Ortalama olan TWA, 8 saatlik bir iş gününe ve 40 saatlik bir çalışma haftasına dayalı bir (TLV) Eşik Sınır Değeridir. Örneğin, karbon monoksit için TWA 25 ppm'dir. Bu, ortalama 25 ppm değerinin 8 saatlik bir iş günü için güvenli TLV olarak kabul edildiği anlamına gelir.


Şimdi okul ve eğitim kurumlarında sıklıkla karşılaşılan uygulamalara ilişkili potansiyel riskler hakkında bazı ufak çaplı bir bilgilendirmelere değinelim.



Lazer riskleri:


Lazer faaliyetlerinde, çalışılan malzemeye bağlı olarak çeşitli kimyasal buharlar, aerosoller veya atık dumanlar açığa çıkar. Örneğin ahşap, plastik plaka, kağıt ve mdf lazer kesimi veya kazınmasından kaynaklanan çok ince partikül, mikron ve mikron altı boyuttadır ve yüksek oranda solunabilir kirleticiler örnek verilebilir. Akriliğin lazerle işlenmesi metil metakrilat buharı yayar ve hassasiyet veya alerjik reaksiyona yol açarak kontakt dermatite ilerleyen dönemlerde mesleki astıma yol açabilir. Bu kimyasalın 8 saatlik TWA'ya (Zaman Ağırlıklı Ortalama (TWA), 8 saatlik bir iş gününe ve 40 saatlik bir çalışma haftasına dayalı bir TLV'dir.) maruz kalma limiti 208 mg / m'dür.



Bofa Lazer Dumanı Filtre Sistemleri


BOFA’nın ADVANTAGE duman ekstraksiyon ve filtreleme sistemleri yelpazesi, lazer endüstrilerinde partikül ve gaz halinde uçucu organik bileşikler üreten uygulamalar için tasarlanmıştır. Daha fazlasını öğrenmek için lütfen 0212 320 26 60 pbx nolu telefondan bize ulaşın.



Lehimleme riskleri:


Lehim dumanının solunması burun, boğaz ve solunum organlarında tahrişe neden olur ve herhangi bir uzun süreli veya tekrarlanan maruz kalma aşırı duyarlılığa neden olabilirken, mesleki astıma yol açabilir (bkz. HSE, INDG248). Reçine bazlı lehim akışı dumanının maruz kalma limitleri, 0,05 mg / m /'lük 8 saatlik TWA ve 0,15 mg / m³'lük 15 dakikalık TWA'dır. Maruz kalma limitinin makul ölçüde uygulanabilir olduğu ölçüde kirletici madde seviyelerinin düşürülmesi bir önemlidir.



BOFA Lehim Dumanı Filtre Sistemi


BOFA’nın Uç, Hacim ve FumeCAB sistemleri, kullanıcının solunum bölgesini olası zararlı havadan bulaşan kirleticilerden uzak tutmaya yardımcı olan uygun maliyetli çözümlerdir. Daha fazlasını öğrenmek için lütfen bizimle iletişime geçin.



3D Baskı Riskleri:


Pek çok 3D yazıcıda risk, uçucu organik bileşiklerin ve çok ince nanopartiküllerin salınmasıyla ortaya çıkar. Bunlar insan gözünün göremeyeceği kadar küçüktür. Ancak ortamdan uzaklaştırılmaları gerekir. Bu kirleticilerin solunması sağlık için risk oluşturabilir. (bkz. HSE, RR1146 "Polimer filaman masaüstü 3B yazıcılardan emisyonların ölçülmesi ve kontrol edilmesi").



BOFA 3D Yazıcı Filtre Sistemi



BOFA’nın 3D PrintPRO serisi, daha temiz baskı alanı sağlamak ve filtrelenmiş havayı operatörün solunum bölgelerine döndürmek için isteğe bağlı hız kontrolü ile kompakt birimlerde etkili duman çıkarma ve filtreleme oranları sağlar. Daha fazlasını öğrenmek için lütfen buradan bizimle iletişime geçin.



Ahşap İşleri Riskleri:


Ahşap işleri de öğretimde sıkça karşılaşılan uygulamalardandır. Testere ile kesme, Oyma, frezeleme ve özellikle zımparalama işlemlerinin, uygun ekstraksiyon sistemleri olmadığı sürece akciğer hastalığı ve solunum problemleri yaratma potansiyeline sahip solunabilir toz ürettiği bilinmektedir.




Bu kadar çeşitli uygulamalarda sizin için hangi duman tahliye sisteminin en iyisi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. BOFA uzmanlarımızla iletişime geçin, ihtiyaçlarınıza uygun en etkili ekstraksiyon ve filtreleme sistemini bulmaktan memnuniyet duyacaklardır.


Öğrenciler ve Öğretmenler için soluduğumuz havaya dikkat etmeye ilişkin farkındalığın arttığı bir çağda eğitime geri dönerken, burada sizi ve çevrenizdeki diğer kişileri korumak için tasarlanmış ekstrasyon ve filtre sistemleri yelpazemiz hakkında daha fazla bilgi edinin.


Daha ayrıntılı bilgi için;

0212 320 26 60 pbx - www.carepromo.com


64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page