Lazer Kazımada Yaygın 5 Hata ve Bunlardan Nasıl Kaçınılabilirsiniz ?
top of page
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Yılmaz - Care Promo

Lazer Kazımada Yaygın 5 Hata ve Bunlardan Nasıl Kaçınılabilirsiniz ?

Bu yararlı ipuçlarıyla lazer markalamanızı bir sonraki seviyeye taşıyın.


Başarılı bir mühendis ya da acemi bir kullanıcı olun, yanlış ve hatalardan kaçınmak için tasarım ve ekipman kullanımını doğru öğrenmek zaman ve deneyim gerektirir. Zaman zaman, tasarımcıların neyi yanlış yaptıklarını veya daha iyi bir şeyi nasıl yapabileceklerini merak etmelerine neden olan sorunlar ortaya çıkar. Bu her alanda geçerlidir ve lazer kazıma içinde farklı değildir. Bu hatalardan nasıl kaçınılacağını bilmek işin yarısıdır. Bunu akılda tutarak, lazer kazıma söz konusu olduğunda en yaygın beş hatadan ve gelecekteki projelerde bunlardan kaçınmanın yollarından bahsedelim.



Hata 1: Kumaş Kazırken Lazer Malzemeyi Yakıyor.


Lazer kazıma / kesme makinesiyle kumaşın yanmasını önlemenin ilk adımı, hangi kumaşların işleme ve hangi sıcaklıklara dayanabileceğini anlamaktır. Kot, kanvas ve deri gibi daha sağlam kumaşlar, kazıma sırasında daha yüksek güç ayarlarına dayanabilir. Ancak hassas kumaşlar söz konusu olduğunda, ayarlarınızı yüksek hızda (% 100'e yakın veya % 100) ve düşük güçte (yaklaşık % 5 ila % 10 arasında) işe başlamak önemlidir. Bu ilk ayarları bir miktar yedek malzeme üzerinde test edin ve kumaş buna dayanabiliyorsa, aradığınız sonuçları elde edene kadar gücü artırın.


Doğrudan giysiye kazıma söz konusu olduğunda, kazıma yaptığınız inç başına nokta sayısını (DPI) düşürmek hata yapmanızı engellemeye yardımcı olur. DPI ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla malzeme kaldırılacaktır. Daha düşük DPI'da gravür, lazerin üst katmanı hafifçe buharlaştırmasına ve kumaşın tamamen yanmamasını sağlar. Çoğu kumaş gravürü 150 ila 300 DPI'da iyi sonuç verir.


Lazer Kazıma Polar Kumaş



Hata 2: Akrilik Kazımada Donuk Beyaz Bir Gravür Sonucu Alamamak!


Büyük olasılıkla bu, uygulamada yanlış akrilik kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Lazer kazımada tipik olarak iki tür akrilik kullanılır ve her ikisi de farklı uygulamalar için uygundur. Dökme akrilik levhalar, çeşitli şekil ve boyutlara ayarlanabilen kalıplara dökülen sıvı bir akrilikten yapılır. Bu akrilik türü kazıma için idealdir. Çünkü kazındığında buz gibi beyaz bir renge dönüşür. Bu da onu ödüllere ve plaketlere uygun hale getirir. Lazerle kesilebilir ancak alevle parlatılmış kenarlar görünümü vermez. Lazer kazımada kullanılan diğer akrilik türü, bir makine ile levhalar halinde oluşturulan ekstrüde (çekme) akrilik olarak adlandırılır. Ekstrüde akrilik genellikle döküm akrilikten daha ucuzdur. Çünkü daha yüksek hacimli bir üretim tekniği ile oluşturulur. Ancak lazer kazıma makinesiyle çok farklı tepki verir. Bu akrilik türü temiz ve düzgün bir şekilde kesilir ve alevle parlatılmış bir kenar oluşturur. Ancak, kazındığında bu buzlu görünümü değil, net bir gravürü oluşturur. Bu nedenle, buzlu beyaz bir markalama istiyorsanız, dökme akrilik kullandığınızdan emin olun.



Hata 3: Dökülen ve Pürüzlü Cam Gravür


Çoğu zaman, bir lazer ışını cama çarptığında yüzeyini kırar. Ancak derin kazıma yapmaz veya tamamen kazıma için gereken malzemeyi kaldırmaz. Kırık cam yüzey buzlu bir görünüm oluşturacaktır. Ancak kazınan camın türüne bağlı olarak pürüzlü ve yontulmuş görüntü olabilir. Buzlu görünüm istenirken, kimse pürüzlü bir yüzey veya yontma istemez.


Pürüzsüz bir buzlu yüzey elde etmek için aşağıdaki ipuçlarından birini veya birkaçını kullanmayı deneyin:

  • Kazıma yaptığınız noktaları birbirinden daha ayıran camda daha iyi sonuç verecek olan yaklaşık 300 DPI gibi daha düşük bir çözünürlük kullanın.

  • Grafiğinizdeki siyahı yüzde 80 siyah olarak değiştirin.

  • Lazer kazıyıcınızı 'Jarvis' Titreme deseni ile çalıştırın (bu titreme deseni Epilog’un yazdırma sürücüsünde bulunabilir), bu da pürüzsüz bir yüzey sağlamaya yardımcı olur.

  • Bazen kazıma alanına ince, ıslak bir gazete yaprağı veya kağıt havlu uygulamak, ısı dağılımına yardımcı olur ve kazıma işlemini iyileştirir. Sadece uygulandıktan sonra kağıtta kırışıklık olmadığından emin olun.

  • Isıyı dağıtmanın bir başka yolu da kazıma yaptığınız alana parmağınızla ya da kağıt havluyla ince bir kat sıvı bulaşık sabunu uygulamaktır.

  • Son olarak, kazımadan sonra cam kırıkları varsa, alanı çizmeyen bir ovma süngeri ile cilalayın.



Hata 4: Ahşap Oyma Aynı Ayarda Farklı Sonuçlar Veriyor


Ahşap, yalnızca çok kolay kesilebildiği için değil, aynı zamanda çok iyi kazındığı için de mevcut en lazer dostu malzemelerden biridir.


Bununla birlikte, farklı ahşaplar lazerle kazındığında farklı reaksiyonlara sahiptir ve farklı sonuçlar verir. Kiraz veya akçaağaç gibi daha açık ahşaplarda lazerin ahşabı yaktığı yerde hoş bir kontrast oluştururken, daha yoğun ağaçların kesmek veya kazımak için daha fazla lazer gücü gerekir.


Tane yoğunluğu üzerinde çalıştığınız ahşabın türüne bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir. Kiraz, kızılağaç, ceviz ve akçaağaç içlerinde oldukça küçük taneli damarlara sahipken, meşe orta ila büyük damarlara sahiptir. Örneğin, bir kiraz parçasına lazer ile büyük bir kare oymuş olsaydık, çok düzgün bir görünüme sahip olurdu. Oyulmuş alan, yükseklikte küçük farklılıklar ile pürüzsüz olacaktır. Bununla birlikte, aynı kare bir meşe parçasına kazınmış olsaydı, görünüşü büyük ölçüde değişirdi ve çok düzgün olmayan bir görünüme sahip olurdu.


Ahşap ile lazer kazıma yaparken bazı ipuçları:

  • Akçaağaç ve kızılağaç, zengin bir kontrast sağlayan gravür için en popüler ağaçlardan bazılarıdır.

  • Çıplak ahşap kazıma, işlem sırasında ahşabın damarına gömülebilecek duman ve döküntü üretir. Bu etkiyi azaltmak için her zaman aşağıdan yukarıya doğru kazıyın - böylece duman kazınmamış alandan çekilecek ve kazınmış alanı kirletmeyecektir.

  • Ahşap kazıma yapılırken ahşap yüzeyindeki fazla duman ve kalıntılar yüzünden oluşan lekeler kazıma sonrası nemli bir bezle silinebilir.




Hata 5: Lazer Sistemim Artık O Kadar Hızlı Çalışmıyor!


Makinenizi temizleyin! Diğer tasarım ekipmanı türlerine çok benzer şekilde, temiz bir makine, uygun şekilde bakımı yapılmayan bir makineden daha iyi sonuçlar verir. Nasıl bakım yapacağınız lazer makinenizin kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Performansta hızlı bir düşüş olursa, optiği kontrol etmek ve temizlemek sorunu düzeltmenin ilk adımı olacaktır.


Lazerdeki optiklerin (lensler ve aynalar) haftalık hatta işe göre günlük olarak kontrol edip gerektiğinde temizlemenizi öneririz. Ahşap veya akrilik gibi daha fazla kalıntı üreten malzemeleri kesiyorsanız, optiklerinizin daha sık temizlenmesi gerektiğini fark edebilirsiniz. Tipik olarak, optikler açık altın rengindedir ve parlaktır. Eğer optiklerde matlaşma, toz lekeleri veya kalıntıları varsa, optik aksamı temizleme zamanı gelmiştir.


Lazer optik aksamı hataları ve diğer önemli hususlar hakkındaki blog yazımızı okumak için;

https://www.carepromo.com/post/en-%C3%B6nemli-5-lazer-markalama-kesim-cihaz%C4%B1-hatas%C4%B1





Sonuç


Yukarıda listelenen hatalar, özellikle ekipmanı kullanmaya yeni başlayanlar başta olmak üzere, lazer kazıma makineleri kullanıcılarının sıklıkla karşılaştıkları sorunladır. Ancak görebileceğiniz gibi hataları düzeltme bilgisine sahipseniz, kolayca önlenebilirler.


Tasarımcılara ve lazer kullanıcılarına doğru lazer kazıyıcıyı satın alma, kullanılacak doğru malzemeleri seçme ve yaygın hatalarla nasıl mücadele edileceğini anlama sürecinde her adımda yardımcı olmak amacı ile bloğumuzda yer alan diğer makalelerimizi okuyabilir ve bizlerle iletişime geçerek destek alabilirsiniz.


Deneyim ve tecrübe makine seçiminde asla göz ardı edilmeyecek bir değerlerdir. Lazer kazıma makinelerimiz hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız, hangi seçeneğin sizin için doğru olduğunu görmek ve bir demo ayarlamak için bizimle iletişime geçin.


0212 320 26 60 pbx


www.carepromo.com

831 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page